Babeczki z papryki

Babeczki z papryki

Przepis na te wielkanocne włoskie przystawki z papryki pochodzi z warsztatów „Wielkanoc we Włoszech”, które prowadził Marco Ghia.
 
Składniki:
 
3 czerwone papryki
łyżka słodkiej lub wędzonej papryki w proszku
4 jajka
2 żółtka
300 ml śmietany 30%
sól i pieprz
 
masło do wysmarowanie foremek
Sos bazyliowy:
1 pęczek bazylii
20 gr obranych orzeszków piniowych
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
Myjemy papryki, usuwamy skórkę zapiekając je przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku albo przypalając nad ogniem.  Jest ważne, żeby pozbyć się całej skórki, gdyż jeśli pozostanie będzie psuła konsystencje potraw.
Po obraniu wycinamy ziarna, kroimy na kawałki i miksujemy papryki w blenderze. Dodajemy 2 żółtka i 4 całymi jajkami, szczyptę soli i pieprzu. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy.
Doprowadzamy do wrzenia śmietanę i dodajemy jej po trochu do naszej papryki. Gotową mieszankę przelewamy posmarowanych masłem foremek (ja korzystałam z foremek do muffinów, ale jeszcze lepiej byłoby mieć pojedyncze foremki).
Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku w kąpieli wodnej, wkładając foremki do większej formy z wodą.
pobrane
Po ostygnięciu ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy na zimno z sosem bazyliowym, można użyć gotowego pesto albo zmiksować umytą i osuszoną bazylię z orzeszkami piniowymi i oliwą.
Smacznego!
babeczki z papryki
 


Related Posts

Kwiaty cukinii z fetą

Kwiaty cukinii z fetą

Jednym z uroków posiadania działki jest dostęp do produktów, które są dobre tylko gdy są naprawdę świeże i które są mocno sezonowe jak smardze czy kwiaty cukinii. Są też minusy np. pielenie i podatek gruntowy. Kwiaty cukinii można oczywiście kupić, żeby je czymś dobrym nadziać, ale oznacza to bieg kurcgalopkiem do domu (jak pisała Joanna Chmielewska w czasach swojej świetności) , bo są bardzo delikatne […]

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *