Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Już tęsknie za latem. Dalej chodzę w letnich butach i jem letnie potrawy, bo nie zgadzam się że tak szybko się skończyło. Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Żeby była nieco pożywniejsza będzie dziś z lekko pikantną komosą ryżową. Jej zapach i arbuzowa świeżość sprawi, że poczujecie się jak w sierpniową kanikułę. Jeśli lekko posolimy arbuza będzie jeszcze słodszy. To sekret tej najprostrzej na świecie sałatki

 

Składniki na 4 porcje:

półtora szklanki komosy ryżowej / quinoy (ilość przed ugotowaniem) – można wymienić na pęczak

sok wyciśnięty z cytryny

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka pasty chili np. harrisy

chlust oliwy

garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty

pół małego arbuza – obranego i pokrojonego na kawałki, z wyjętymi pestkami, lekko posolony

duży ogórek – obrany i pokrojony na paski obieraczką do warzyw, lekko posolony

opakowanie fety pokrojone na kawałki

garść kiełków np. fasoli mung

garść groszku cukrowego (opcjonalnie)

Sałatka z arbuza i komosy ryżowej
Przepis na arbuzową sałatkę z komosy ryżowej

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu polewamy sosem ze zmieszanego soku z cytryny, sosu sojowego, harrisy i oliwy. Mieszamy z natką lub miętą. Dzielimy na 4 części i wkładamy każdą część do miseczki.  Na komosie układamy kawałki arbuza, ogórka i fety. Dekorujemy kiełkami i groszkiem cukrowym, jeśli go mamy.

Sałatka z arbuza i komosy ryżowej

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić […]

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami