Paszteciki z soczewicy

Paszteciki z soczewicy

Wegetariański pasztet to klasyka kuchni roślinnej. Kiedy przygotowywałam go jednak jako duży pasztet, nie byłam zachwycona bo ciężko było ukroić zgrabny plasterek a pasztet szybko tracił świeżość. Dużo wygodniejsze są małe paszteciki – nie kruszą się i łatwiej je porcjować czy przechowywać.
Przepis pochodzi z warsztatów o kuchni wegańskiej, które prowadziła Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.
Na paszteciki będzie potrzeba:
masło klarowane lub oliwa do smażenia
2 cebule posiekane
1 marchewka starta na tarce
2  łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3/4 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki lubczyku
2 szklanki ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

szczypta gałki muszkatołowej
świeżo mielony czarny pieprz
 
tarty chrzan, czarnuszka i natka pietruszki do dekoracji
 
Jak przygotować paszteciki z soczewicy?
Na patelni usmaż cebulę, marchewkę, majeranek, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wyciągnij ziele angielskie i liście. Przenieś wszystko do wspólnej miski. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj cebulę z marchewką,oliwę oraz soczewice i kaszę jaglaną na gładką masę. Dopraw, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy paszteciki będą w foremkach posmaruj każdą łyżką chrzanu.
Piecz przez min 40 minut w około 180 stopniach. Udekoruj natką i czarnuszką.
pasztet2


Related Posts

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt i jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku.

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Lubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje, bo nie ma kłopotu z krojeniem i łatwiej […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *