Zupa migdałowa – śniadaniowa lub Wigilijna

Zupa migdałowa – śniadaniowa lub Wigilijna

Jeśli czytasz ten blog, to wiesz, że mam tendencje, żeby w kółko jeść podobne rzeczy. Dlatego sezon wigilijny kończę dopiero teraz. I to od samego rana, bo kończę go mleczną zupą migdałową, która kiedyś była daniem świątecznym, ale teraz chociaż jest pyszna, została zdegradowana do śniadaniówki.

 

Tymczasem jeszcze Julian Ursyn Niemcewicz opisując Wigilia Bożego Narodzenia w swoich czasach pisał, że tego dnia ulubionymi zupami Polaków są migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybowa i zupa z siemienia słodzona miodem. Zupę z siemienia jedli najubożsi a migdałową najbogatsi, ze względu na dodatek drogich migdałów i pracochłonność. Tak się złożyło, że dziś została tylko średnia półka, czyli barszcz (przepis tutaj) i grzybowa. A może by tak wskrzesić migdałową, zwłaszcza, że można dziś kupić już zmielone przez kogoś migdały, co tak skraca przygotowanie, że można by ją jeść nawet na codzienne śniadanie.

 

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu brązowego (przed ugotowaniem)

litr mleka lub mleka roślinnego

150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej

łyżka miodu

3 łyżki rodzynek

łyżeczka esencji waniliowej

szczypta soli

 

garść płatków migdałowych podprażonych na patelni do dekoracji

 

Jak przygotować zupę migdałową?

 

Ugotuj ryż w wodzie zgodnie z propozycją na opakowaniu, a kiedy będzie prawie miękki dodaj mleko, migdały, miód, rodzynki, wanilię i sól. Podawaj udekorowane płatkami migdałów. Migdały lekko pęcznieją, więc jeśli nie podasz zupy od razu, przygotuj dolewkę mleka, żeby nie była za gęsta.

zupa migdałowa


Related Posts

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt i jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku.

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane? Tak – z mąki kukurydzianej, którą kupisz w każdym sklepie ekologicznym. Uwielbiam ciasta gdzie jest trochę zwykłej mąki pszennej i trochę jakiegoś zdrowszego dodatku. Jednak nie ma to jak gluten, ale nie musi być go tak dużo jak w tradycyjnym cieście. Bardzo dobre jest ciasto kukurydziane. Dobrze pasuje do chrupiących migdałów czy sezonowych owoców i ma ciekawy posmak. Goście […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *