Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Niedawno odkryłam, że przyprawą, która najlepiej pasuje do papryki są goździki. Jeśli używasz całych najlepiej jest urwać główkę i używać tylko tej części przyprawy do doprawienia bulionu.

 

Składniki:

2 szklanki bulionu

5 upieczonych papryk

pół główki czosnku upieczonego razem z papryką

1,5 cebuli

masło klarowane do smażenenia

szczypta oregano i tymkianku

pół łyżeczki mielonych goździków

 

Przygotowanie zupy z papryki:

Upieczone papryki zaparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić na kawałki. Podsmażyć posiekaną cebulę na maśle klarowanym. Wszystkie składniki zblendować w garnku.

paprykowa


Related Posts

Zupa szczawiowa – smak wiosny

Zupa szczawiowa – smak wiosny

Jakiś czas temu zaczęłam bawić się sama ze sobą w smaki sezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy  zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy […]

Zupa owocowa z makaronem – smak lata

Zupa owocowa z makaronem – smak lata

Bardzo już tęsknie za latem i za jego smakami. Typowy letni obiad to zupa owocowa, a na drugie ziemniaki z sadzonym jajkiem. W marcu raczej się tym nie najemy i nie zrobi nam się po tym ciepło, ale za to będziemy mogli powspominać letnie smaki […]