Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Niedawno odkryłam, że przyprawą, która najlepiej pasuje do papryki są goździki. Jeśli używasz całych najlepiej jest urwać główkę i używać tylko tej części przyprawy do doprawienia bulionu.

 

Składniki:

2 szklanki bulionu

5 upieczonych papryk

pół główki czosnku upieczonego razem z papryką

1,5 cebuli

masło klarowane do smażenenia

szczypta oregano i tymkianku

pół łyżeczki mielonych goździków

 

Przygotowanie zupy z papryki:

Upieczone papryki zaparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić na kawałki. Podsmażyć posiekaną cebulę na maśle klarowanym. Wszystkie składniki zblendować w garnku.

paprykowa


Related Posts

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

A może zupa krem z buraków? Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą  i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest  zdrowe i łatwe do […]

Zupa szczawiowa – smak wiosny

Zupa szczawiowa – smak wiosny

Jakiś czas temu zaczęłam bawić się sama ze sobą w smaki sezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy  zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy […]