Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami

Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami

O tej porze roku ciągnie nas do zielonego jedzenia. Najpierw jest irlandzkie święto św. Patryka z zielonym piwem, potem pierwszy dzień wiosny, następnie Wielkanoc, a potem mamy ochotę na zdrowe, zielone rzeczy. Dlaczego by więc nie zrobić sobie zielonego ciasta? Niezwykle popularny jest teraz leśny mech, czyli taka zielona wersja kopca kreta, którą dekoruje się czerwonymi pestkami granatu. Takie ciasto oznacza jednak sprzątanie całej kuchni, bo się kruszy. Dlatego dziś będzie zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają.

Kolejnym sekretem tego wielkanocnego ciasta jest użycie oleju zamiast masła. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże,  będzie wilgotniejsze i będą je mogli jeść wszyscy domownicy – nawet alergicy.  To dlatego w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego.

 

Składniki:

 

2,5 szklanki mąki (przesianej)

opakowanie suszonych drożdży

szczypta soli
pół szklanki cukru

szklanka mleka
pół opakowania mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
pół szklanki oleju rzepakowego

2 jajka
skórka starta z cytryny

sok z cytryny

2 garście mrożonych wiśni do dekoracji

Dlatego dziś będzie zielona wersja ciasta drożdżowego.

Jak przygotować zielone ciasto ze szpinakiem i wiśniami?

 

Wystarczy dokładnie wymieszać suche składniki (mąkę, drożdże, sól i cukier). W dużej misce miksujemy mokre, czyli mleko, szpinak, olej, jajka, skórkę i sok z cytryny. Następnie łączymy suche z mokrymi i zagniatamy gęste ciasto – takie jak na ciasto drożdżowe. Jest przy tym sporo pracy, ale obiecuje, że będzie warto.

Przekładamy ciasto do formy, w której będziemy je piec. Pamiętaj, że takie ciasto urośnie 2-3 krotnie, więc forma musi być duża. Następnie odstawiam ciasto na godzinę w ciepłe miejsce (przykrywam ściereczką). Kiedy urośnie wysypuję na wierzch mrożone wiśnie i piekę 40 minut w 180 stopniach (góra-dół, średnia półka).

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest […]

Szybki “bigos” z białej kiełbasy

Szybki “bigos” z białej kiełbasy

W ramach testowania przepisów z nowej książki  „Gotowanie jest super” Adama Kozaneckiego na śniadanie był szybki bigos z białą kiełbasą. U mnie ze szpinakiem zamiast jarmużu, który ostatnio trochę mi się przejadł. Przepis wygląda kontrowersyjnie dla osób, które nie lubią surowej białej kiełbasy. Zaręczam, że wyjęta z osłonki i usmażona jest pyszna. Testowałam to już kiedyś robiąc z niej […]



1 thought on “Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *