Topinambur zapiekany z serem

Topinambur zapiekany z serem

Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o pierwsze ale, to podobno rośnie sam, więc posadzę go sobie na działce. Jeśli chodzi o obieranie, to zawsze gotuje go w mundurkach, nawet jeśli trafi potem do piekarnika. Taka zapiekanka jest pyszna z odrobiną anchois, ale jeśli nie lubisz, to nie musisz. Topinambur doskonale wpływa na nasze jelita, bo zawiera probiotyczna inulinę. Jedzenie topinamburu to też dobry test, żeby sprawdzić w jakiej kondycji jest nasz brzuszek. Jeśli nasza flora jelitowa niedomaga może nas po nim boleć brzuszek. Dużo łatwiejszy do strawienia jest topinambur kiszony (zobacz przepis).

 

Składniki na 2 osoby:

pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania

szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki

100 ml śmietany

pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

ząbek czosnku przetarty przez praskę

100 g żółtego sera startego na tarce

kilka filecików anchois (opcjonalnie)

 

Jak przygotować topinambur zapiekany z serem?

Topinambur kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z szalotką w naczyniu do zapiekania. Dodajemy anchois, jeśli lubimy. Śmietanę łączymy z pieprzem i czosnkiem.

Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, żeby ser się stopił, a topinambur zrobił chrupiący.

Przepis naopinambur zapiekany z serem

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!

 

Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!


Related Posts

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak, bo ma nieregularny kształt. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę. […]

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Od jakiegoś czasu jestem działkowym hodowcą topinamburu. To jedne z najprostszych warzyw do posadzenia na działce. Rośnie samo. Ma 2 metry wysokości, więc żadne chwasty mu nie groźne. Jeśli się raz posadzi, to nie trzeba pamiętać o ponowieniu upraw, bo z kawałków, które przeoczyliśmy przy zbieraniu wyrastają nowe w przyszłym roku. Jedyny problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *