Surówka z ogórka i chleba pumpernikla

Surówka z ogórka i chleba pumpernikla

Czy lubicie nieoczywiste smaki? Jeśli tak na pewno posmakuje Wam ta surówka. Jest doskonałym dodatkiem do ryby i mięsa.

 

Składniki:

duży ogórek

łyżka jogurtu

mały ząbek czosnku

świeżo mielony pieprz (szczypta)

3 kromki pumpernikla pokrojonego w kostkę o boku ok 0,5 cm

 

Przygotowanie:

Ogórek kroimy w długie, wąskie paseczki, solimy. Jogurt mieszamy z pieprzem i czosnkiem. Ogórki odsączamy i mieszamy z sosem jogurtowym.  Przed samym podaniem dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Mieszamy.

ogórek


Related Posts

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić […]

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Już tęsknie za latem. Dalej chodzę w letnich butach i jem letnie potrawy, bo nie zgadzam się że tak szybko się skończyło. Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Żeby była nieco pożywniejsza będzie dziś z lekko pikantną komosą ryżową. Jej zapach i arbuzowa świeżość […]