Smażony ryż z ananasem

Smażony ryż z ananasem

Jaki szybki obiad pasuję do drinka z palemką? Dziś smażymy ryż z ananasem – lekko słodki, lekko kwaśny, trochę chrupiący i trochę pikantny. Pisałam już, że szybko się go robi?

Składniki:

125 g ryżu
mały ananas pokrojony na kawałki
pół szalotki
sok z limonki
1 łyżka pasty z tamaryndowca (takiej jak do pad thai)
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka sosu chili
50 g orzechów ziemnych
pieprz
masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy tak jak wskazano na opakowaniu. Z 3 sosów, limonki i tamaryndowca robimy marynatę, wkładamy do niej kawałki ananasa. Na patelni prażymy orzechy, dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę i ananasa z sosem. Kiedy się podsmażą dodajemy ryż. Mieszamy i podajemy.

ananas


Related Posts

Curry z dynią i ananasem

Curry z dynią i ananasem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina. Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis […]

Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie […]




Bitnami