“Smakowita Ella” – recenzja

“Smakowita Ella” – recenzja

Ella, autorka bloga DeliciouslyElla.com uwielbia proste, szybkie, zdrowe i naturalne jedzenie, które odżywia nasze ciało. Uczy nas jak pokochać roślinne smaki, ale zaczynając nie od wielkiej rewolucji, tylko od małych zmian i pysznych potraw, które przekonają nas smakiem, a nie swoimi właściwościami odżywczymi. Mocną stroną tej książki są też gotowe zestawy dań do ułożenia z przepisów z  tej książki. Kiedy planujemy kolacje ze znajomymi, piknik czy brunch, możemy skorzystać z gotowego menu i nie martwić się, czy potrawy będą do siebie pasować.

 

Historia Elli to też historia o dobrym storytellingu, bo Ella opowiada jak zdrowe jedzenie zmieniło jej życie w sposób, dzięki któremu  jest dla nas bardziej wiarygodna, a jej przepisy wydają się jeszcze zdrowsze. Ella Woodward odżywiała się kiedyś koszmarnie – w końcu pochodzi z Wielkiej Brytanii. Miała też zespół posturalnej tachykardii ortostatycznej (POTS), który utrudniał jej codzienne funkcjonowanie. Dziś jest autorką kilku książek kucharskich, blogerką, która zapoczątkowała efekt Elli, czyli modę na zdrowe jedzenie, właścicielką sieci restauracji ze zdrowym jedzeniem i linii gotowych zdrowych przekąsek.  Co się zmieniło? Właśnie dieta. I chociaż krytycy twierdzą, że poprawa stanu zdrowia jest wynikiem tego, że przy  tej chorobie w sposób naturalny objawy ustępują z wiekiem, to nie da się ukryć, że gdy jemy lepiej, to czujemy się i funkcjonujemy dużo lepiej. Książka zawiera też testimoniale czytelników bloga, którzy potwierdzają dobroczynne działanie efektu Elli.

 

Jakie składniki znajdziemy w kuchni i książce smakowitej Elli?

Sama używam sporo octu jabłkowego, więc cieszę się, że jest to tak powszechny składnik w tej książce. Jest bardzo roślinnie, owocowo, orzechowo i kokosowo, ale bez cebuli, glutenu, cukru i orzechów ziemnych. Ja uwielbiam cebulę, więc nieco mi jej brakuje w niektórych daniach.

Ella ma niesamowitą wyobraźnię kulinarną pozwalająca na wymyślanie nowych przepisów, a nie tylko modyfikowanie znanych już dań. Nowością dla mnie było dodawanie przypraw do namaczania ziaren i strączków, żeby były zdrowsze i smaczniejsze.

 

Co bym ugotowała z Ellą?

Jest tu sporo koktajli z superfoods np. z macą czy baobabem. Pysznie wygląda sałatka z dzikiego ryżu na ciepło, pizza z komosy ryżowej,  meksykańska miseczka z komosą, risotto z dynią, roladki z ogórka i awokado, czy lasagne z warzyw.

Z deserów skusiłabym się na brownie z batatów, mus czekoladowy z awokado, dwuwarstwowe ciasto marchewkowe, tartę limonkową i zdrowszą wersję banoffee.

 

 

Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochasz ty i twoje ciało Ella Woodward

[nokaut-offers-box url=’p:/kuchnia-przepisy-kulinarne/smakowita-ella-cudowne-produkty-i-przepyszne-jedzenie-ktore-pokochacie-ty-i-twoje-cialo-9788324035533.html’ classes=”big”]

 

Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochasz ty i twoje ciało

Autorka: Ella Woodward

Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

Data premiery: 2016

Ilość stron: 256

Okładka: twarda


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]