Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka

Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka

Zima to doskonały czas na selera i buraka. Lubię gotować je w mundurkach, bo jest wtedy dużo mniej sprzątania. Zawsze uderza mnie jak seler doskonale pasuje do słodkiej kukurydzy i ananasa. To tak zdrowsze wersja żółtej sałatki.

Składniki:
duży seler korzeniowy
pół puszki ananasa (bez zalewy)
puszka kukurydzy (odsączona)
duży burak
jabłko – obrane i skropione odrobiną octu jabłkowego, żeby nie ściemniało
sos z 2 łyżek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i pieprzu

 

Jak przygotować zimową sałatkę warstwowa z selera i buraka?
Selera i buraka gotujemy w mundurkach w jednym garnku, wrzucając je do wrzątku i gotując 20 minut do miękkości. Burak zabarwi trochę wodę, ale i tak będziemy obierać selera. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy jabłko. Ananasa kroimy na kawałki.
Układamy warstwowo seler, ananasa, kukurydzę i buraka w jednej dużej szklanej misce, albo dzielimy na indywidualne porcje. Polewamy sosem winegret. Dekorujemy pokrojonym jabłkiem.

Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka warstwowa z makrelą

Sałatka warstwowa z makrelą

Uwielbiam warstwowce. Ponieważ staram się jeść więcej ryb, które średnio lubię, dziś będzie coś z makrelą. Ile można jeść tuńczyka z puszki czy mimozę? Sałatkę warstwową najlepiej podawać w szklanym naczyniu, żeby goście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla każdego, wtedy nie ma kłopotu z nakładaniem. Składniki dla […]

Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem

Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem

Jeśli smakowała Wam sałatka z soczewicą, to polecam inne strączki przerobione na warstwowce. Przecież białka nigdy nie jest za dużo. Kiedy używam warzyw strączkowych do sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki.   Składniki: puszka tuńczyka  – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony z 5 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *