Sałatka tatarska

Sałatka tatarska

Sos tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna? Oto sałatka tatarska!

 

Składniki:

marchewka starta na tarce

pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach (albo jeden mały)

pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej

2 jajka na twardo, obrane i posiekane

10 marynowanych grzybków drobno pokrojonych

10 małych korniszonów drobno pokrojonych

2 czubate łyżki kaparów ze słoika

fenkuł drobno pokrojony – opcjonalnie

4 łyżki majonezu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu greckiego

łyżka octu jabłkowego

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

pół pęczku koperku drobno posiekanego (może być też natka)

coś zielonego do dekoracji np. korniszony, natka

 

 

Jak przygotować sałatkę tatarską?

Warzywa i jajka wymieszać w dużej misce. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Połączyć warzywa z sosem. Podawać schłodzoną w lodówce.

Sałatka tatarska



5 thoughts on “Sałatka tatarska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *