Sałatka z brukselki i sera

Sałatka z brukselki i sera

Moja misja, żeby do wiosny zjeść wszystkie sezonowe warzywa i owoce opisane w poście o zimowej sezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej kolejne pokolenia. Tak naprawdę odkryłam brukselkę na warsztatach w Villi Intracie. Brukselka została na nich przerobiona na sałatę. Była podana na surowo, podzielona na pojedyncze listki. W smaku staje się wtedy pikantna i bardzo pasuje do rzodkiewki. Taka brukselka jest też bardzo wydajna, bo pojedyncze listki z głąba brukselki zajmują większą objętość, więc wystarczy kilka brukselek, żeby zapełnić cały talerz. To doskonały przepis dla osób, które nie lubią brukselki.Jest ich całkiem sporo. Przypomina mi się komiks ze strony Mordor.pl, gdzie główny bohater starając się o posadę negocjatora używa argumentu, że jego dzieci jedzą nawet brukselkę.

brukselka

W tym przepisie umiejętności negocjacyjne są zbędne. Wystarczy odrobina ciekawości.

 

Składniki:

ćwierć kilo brukselki – umytej i obranej z zewnętrznych brzydkich listków

rzodkiewka – umyta i pokrojona na plasterki

kilka plasterków oscypka

garstka posiekanej dymki lub szczypiorku do dekoracji

garstka kaparów ze słoika do dekoracji

garść płatków migdałów podsmażonych na patelni

sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczypty czarnuszki

 

Jak przygotować sałatkę z brukselki i sera?

Z brukselki odcinamy końcówki tak, żeby uwolnić listki i oddzielamy je, żeby uzyskać pojedyncze listki brukselki. Mieszamy brukselkę z plasterkami rzodkiewki i polewamy sosem winegret. dekorujemy plasterkami sera, dymką i  kaparami. Przed samym podaniem posypujemy płatkami migdałów.

Sałatka z brukselki i sera

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!

 


Related Posts

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać. kiedy jest sezon. […]

Lemoniada cynamonowa z kurkumą na ciepło

Lemoniada cynamonowa z kurkumą na ciepło

Lemoniada cynamonowa? To zdrowsza wersja zimowego napoju o smaku tarty cytrynowej, czyli hot buttered lemonade z kurkumą. Przecież każda rzecz, do której dodaje się masło staje się od razu 10 razy pyszniejsza. Idealny napój dla fanów wody z cytryną, którzy muszą wyjść na mróz i nie mają zbyt dużo czasu. Robi się go dosłownie chwilkę. Może nie smakuje […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *