Ryż z ananasem

Ryż z ananasem

Jakiś czas temu napisałam tekst o sezonowych warzywach i owocach zimą. Zrobiłam tam sobie listę sezonowych, zimowych pyszności, które chciałabym zjeść, zanim przyjdzie wiosna. Na mojej liście znalazł się między innymi ananas. Więc dziś będzie coś z ananasem.

 

Składniki:

200 ml mleka lub mleka roślinnego

150 g ryżu do risotto

2 łyżki miodu

ananas obrany i pokrojony w kostkę

sok z całej cytryny

szczypta cynamonu do dekoracji

 

Jak przygotować ryż z ananasem?

Ryż gotujemy w mleku wg, wskazówek na opakowaniu. W tym czasie mieszamy ananasa z sokiem z cytryny i miodem. Przed podaniem dodajemy ananasa do ryżu i dokładnie mieszamy.

Ryż z ananasem

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać. kiedy jest sezon. […]

Curry z dynią i ananasem

Curry z dynią i ananasem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina. Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis na pewno wrzucę na bloga, bo jest przepyszna. A dziś robię sobie curry z dynią […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *