Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno jest to nic w porównaniu z zamierzchłymi czasami, kiedy ten region był jednym z większych producentów, ale i tak widok tarasowo rosnących winogron robi wrażenie. Większość turystów winnych jedzie do Rüdesheim, żeby napić się rieslinga i do sąsiedniego Assmannshausen, gdzie pije się czerwony Spätburgunder. Wino produkowane jest w małych rodzinnych gospodarstwach. Część upraw stanowią wina ekologiczne i z upraw biodynamicznych.

To przepiękna okolica, która oferuje mnóstwo atrakcji np. rejs po Renie pomiędzy poszczególnymi miasteczkami, możliwość wjechania wyciągiem na porośnięte winem wzgórza i spacery. Miejscowość organizuje spacery po okolicznych winnicach, ale na co dzień można po prostu przejść się po winiarniach czy restauracjach w Rüdesheim i Assmannshausen. Nie trzeba daleko szukać, bo w każdej restauracji czy kawiarni w mieście podają lokalne białe i czerwone wina.

Przed przyjazdem znałam kilka win, które poznałam dzięki Niemieckiemu Instytutowi Wina. Instytut organizuje Festiwal Win Niemieckich i warsztaty dla blogerów. Zabawnie było przejeżdżać przez miejscowości, z których wina kiedyś próbowałam. Np. z grudniowych warsztatów z Agatą Wojdą (zobacz przepis z tych warsztatów)  pamiętam Alpha Riesling Spätlese z Weingut Karl-Werner Faust, a z seminarium o winach ekologicznych ich Riesling Kabinett Trocken, które produkowane są w Eltville. Byłam tam teraz po drodze do klasztoru Eberbach. Na tych samych warsztatach piłam Riesling Trocken ze Schloss Vollrads w Oestrich-Winkel blisko Rüdesheim i PJ’s Signatur Spätburgunder z Doliny Ahr nad Renem, która jest kolejnym znanym regionem winiarskim w tej części Niemiec.

Bardzo polecam taką wycieczkę winiarską. Możemy odwiedzić miejsca skąd pochodzą wina, które szczególnie nam smakują. Możemy też pojechać gdzieś i zacząć lubić te smaki, bo będą nam się kojarzyły z wakacyjnym słońcem.

Rüdesheim

Konkrety:

Dojazd z Frankfurtu do Wiesbaden pociągiem regionalnym RB 10 w stronę Neuwied. Stacje kolejowe zarówno w  Rüdesheim jak i w Assmannshausen. Najlepiej wysiąść w mniej turystycznym Assmannshausen, napić się wina, a potem pojechać do Rüdesheim wyciągiem (z miłym leśnym spacerem na górze) lub promem. Przy okazji rejsu można zwiedzić przepiękny zamek Rheinstein (niem. Burg Rheinstein) po drugiej stronie Renu.

 

Gdzie zjeść:

Breuer’südesheimer Schloss

Adres: Steingasse 10, Rüdesheim am Rhein

Restauracja z letnim ogródkiem, gdzie można pić wino siedząc pod lipą i patrząc to na ruchomy zegar wybijający kuranty to na fontannę w kształcie czegoś pomiędzy kiścią winogron a karczochem otoczonym przez 4 rybki, które plują wodą z pyszczka.

 

Berg’s Alte Bauernschänke

Adres: Niederwaldstraße 23, Assmannshausen

Także z ogródkiem, przy kościele, po drodze na stację wyciągu krzesłkowego, który zabirze Was do Rüdesheim.

 

Zwiedzanie:

Zobacz co poleca miejscowa Agencja Turystyczna.

Riesling Kabinett Trocken

 


Related Posts

Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny

Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny

Frankfurt nie jest najbardziej tłumnie odwiedzanym miastem w Niemczech, ale jest tu nadspodziewanie dużo turystów. Zawdzięcza to przede wszystkim lotnisku, które jest punktem przesiadkowym dla wielu dalekich podróży, ale jest też ciekawe samo w sobie i jako punkt wypadowy do winnic nad Renem, kurortów typu Wiesbaden i zamków np. w Heidelbergu czy Burg Rheinstein. Całkiem dobrze ma tu się typowa niemiecka […]

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Kiedy byłam teraz 2 tygodnie w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były albo szparagi, albo dania z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Szparagi dlatego, że akurat był sezon i można je było zjeść w każdej restauracji. W wielu miejscach są też budki ze szparagami, gdzie od razu można kupić sobie obieraczkę i sos, bardzo wygodna sprawa. Zielony sos to słynny sos […]



5 thoughts on “Rheingau – w krainie niemieckiego wina”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *