“Razem w kuchni” – recenzja

“Razem w kuchni” – recenzja

Wspólne gotowanie z dziećmi wyrabia im smak i zdrowe nawyki żywieniowe, które zostaną z nimi na zawsze.

To bliskość i ciepło. Szansa na to, żeby usiąść przy wielopokoleniowym stole i nauczyć dzieci, żeby jadły to co my. Podobnie jak Dagmar Cramm, autorka “Dziecięcego menu dla całej rodziny” Razem uczy, że najważniejszym czynnikiem kształtującym u dziecka zdrowe nawyki jest pozytywny przykład dawany przez rodziców.
Zosia Cudny prowadzi bloga makecookingeasier.pl i gotuje ze swoją śliczną córeczką Hanią. W swojej nowej książce opiewa uroki mieszkania w domu z ogródkiem, gdzie możemy żyć sezonowo i mieć naturę na talerzu. Dzieli się przepisami mamy i wspomnieniami z wakacji w Toskanii czy Paryżu.
Uczy jak gotować z dzieckiem, ale bez nierealistycznych oczekiwań. Przecież wyszorowana kuchnia i gotujący z nami maluch nie dadzą się połączyć, ale ważniejsza jest samodzielność i zdrowe nawyki dziecka, niż idealny porządek.
Co gotują Hania i Zosia? Sporo jest zup i dań mącznych jak makarony czy gnocchi. Desery są oczywiście zdrowe i często migdały zastępują mąkę. Mamy sporo pomysłów na urodziny bliskich i kinderbale np. torty czy lody na patyku. Jest też trochę przepisów na proste dania, które dziecko może przygotować w prezencie dla mamy czy taty i pomysły na proste dania, które mama może błyskawicznie przygotować tylko dla siebie, gdy nie ma w domu dzieci.
Co bym ugotowała z tej książki?
Dobrze wyglądają wytrawne drożdżowe warkocze, a ze słodkich dań: migdałowe czekoladki, lody z malinową granolą, tort pana cotta i siemianka, czyli rodzaj smoothie bowl z siemienia lnianego. Ta ostatnia zupka na pewno będzie gościć na moim stole, bo uwielbiam kisiel owocowy.

razem-w-kuchni

 

Razem w kuchni
Autor: Zosia Cudny
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy Rebis
Data premiery: 2016
Ilość stron: 320
Okładka: twarda


Related Posts

Galaretka z makaronem i borówkami

Galaretka z makaronem i borówkami

Deser z makaronem? Brzmi to niecodziennie, ale jeśli lubicie indyjskie desery typu faluda z makaronem ryżowym, to na pewno pokochacie ten deser. To też doskonały deser dla dzieci. Makaron smakuje czekoladą, galaretka jest słodka, bita śmietana zachęca do sprawdzenie co kryje się w środku i […]

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]