Pudding ryżowy z syropem klonowym i owocami

Pudding ryżowy z syropem klonowym i owocami

Moją ulubioną kategorią potraw różnego rodzaju papki, leczo i gulasze, które mają jedną wspólną cechę: są brzydkie a dobre. Brzydkie, ponieważ rozgotowany pudding nie wygląda zbyt dobrze na zdjęciach rodzinnych, ale pyszne, bo unikalne połączenia smaku w jednogarnkowcach to arcydzieło.

Poniżej składniki na 4 porcje:

pół kilo ryżu do risotto
pół litra tłustego mleka
150 ml białego wona
pół łyżeczki kardamonu
syrop klonowy do polania
borówki i mango (lub inne owoce) do dekoracji

 

Jak przygotować pudding ryżowy?

Ryż gotujemy na półtwardo w małej ilości wody. Kiedy woda odparuje wlewamy wino i kardamon, a po chwili mleko. Gotujemy aż pudding zrobi się kleisty i gęsty.
Kiedy ostygnie polewamy go odrobiną syropu klonowego i dekorujemy owocami.

ryż


Related Posts

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy […]

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat. Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim. Składniki Posypka malinowo-migdałowa: 120 g płatków owsianych 35 g mąki ryżowej 35 mielonych migdałów 5 […]