Ogórki po koreańsku

Ogórki po koreańsku

Bardzo lubię pikantne surówki.  Moje marchewki, rzodkiew i  fasolka kończą zawsze w marynacie z chili. Tym razem nie upiekło się nawet ogórkom.

 

Składniki:

2  ogórki obrane i posiekane na plasterki

sól

Sos:

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

po łyżce octu, pasty chili, oleju sezamowego i sosu sojowego

łyżka podprażonych na patelnii ziaren sezamu

 

Jak przygotować pikantne ogórki?

Ogórki lekko solimy i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę. Odsączamy. Przygotowujemy sos z czosnku i pozostałych składników. Mieszamy z ogórkami. Podajemy schłodzone.


Related Posts

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić […]

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Już tęsknie za latem. Dalej chodzę w letnich butach i jem letnie potrawy, bo nie zgadzam się że tak szybko się skończyło. Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Żeby była nieco pożywniejsza będzie dziś z lekko pikantną komosą ryżową. Jej zapach i arbuzowa świeżość […]