Mangoburger

Mangoburger

Ostatnie kilka dni spędziłam na działce w towarzystwie grilla i rodziny. Nie jest to zbyt zdrowe, ale majówka jest raz do roku. Ponieważ szaszłyki, kiełbaski i steki już były grane, przyszła kolej na hambuksy. Bardzo lubię mango, więc na koniec majówkowego sezonu grillowego był mangoburger – hamburger z mango.

 

Składniki na każdą osobę:

bułka do hamburgera, przekrojona

150 g zmielonej wołowiny

czosnek przetarty przez praskę

pieprz

plasterek mango szerokości ok 0,5 centymetra

kilka plasterków ogórka

marynowana marchewka (opcjonalnie)

 

Sos:

łyżka majonezu

łyżeczka sosu chili np. sriracha

łyżka soku z limonki

 

Jak zrobić hamburgera z mango?

Wołowinę mieszamy z czosnkiem i pieprzem. Formujemy kotlet o wysokości ok. centymetra.  Grillujemy ok. 5 minut z każdej strony (aż będzie przypieczony i będzie odchodził od kratki).

Mieszamy składniki sosu i smarujemy nimi bułkę (obie połówki).

Na bułce układamy upieczonego kotleta, plastry ogórka, mango i marchewkę.

Podajemy ze szparagami z grilla.

hamburger

 


Related Posts

Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla

Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla

Czy zaczęliście już sezon grillowy? Pogoda raczej w kratkę, ale świeckiej tradycji musiało stać się zadość. Na pierwszy ogień poszły pikantne szaszłyki z ananasa, kurczaka i papryki. Ten przepis to klasyka, ale świetnie się sprawdza. Jest pikantny, ale ananas łagodzi ostry smak papryczek, kolorowy i […]

Szaszłyki: kiełbaski i szparagi z grilla

Szaszłyki: kiełbaski i szparagi z grilla

Co zjeść, jeśli sezon grillowy w pełni a Wam znudziły się już hamburgery, kiełbasa i kaszanki? Czy może uważacie, że kiełbaski z grilla nie mogą się znudzić? Całkiem smaczne są szaszłyki ze szparagów, pozostają chrupkie i soczyste, ale przechodzą smakiem mięsa, które piecze się razem […]




Bitnami