Makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami

Makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami

Światowy Dzień Makaronu już 25 października. Macie już wybrany przepis na ten dzień? Może makaron z pesto z kwiatów cukinii?

Ja właśnie wróciłam z Południa Włoch, gdzie dzień makaronu jest codziennie a sezon na kwiaty cukinii trwa jeszcze w najlepsze. Kwiaty cukinii u nas to jeszcze rarytas, z którym nie bardzo wiemy co zrobić. A przepisów na dania z kwiatami cukinii jest wiele. Można je nawet zmiksować na sos typu pesto, który dobrze smakuje z krewetkami. Typowym makaronem w Kalabrii jest stroncatura, który przypomina nieco bavette, ale jest ciemniejszy. Jego magicznym składnikiem jest często kropelka olejku z bergamotki. Bergamotka zastępuję tam cytrynę i jest dodawana prawie do wszystkiego. W Polsce makaron stroncatura jest raczej nie do dostania, więc robię dziś własną wersję z długimi wstążkami Lubella.

Składniki na 4 porcje makaronu z pesto:

garstka pestek słonecznika

szalotka drobno pokrojona

8 kwiatów cukinii – umytych i oczyszczonych

pół łyżeczki kurkumy lub szczypta nitek szafranu

ząbek czosnku  przetarty przez praskę

ćwierć szklanki oliwy

pół małej cukinii pokrojonej na półplasterki

kropla olejku z bergamotki lub skórka starta z połowy cytryny

sok z połowy cytryny

400 g ulubionych krewetek – rozmrożonych i oczyszczonych

pół pęczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji

świeżo zmielony pieprz do dekoracji

opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie

makaron z pesto z kwiatów cukinii

Przepis na makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami

Na patelni podprażyć słonecznik i przesypać go do blendera lub naczynia, w którym będziemy miksować pesto. Podsmażyć szalotkę na odrobinie oliwy, kiedy się zeszkli dodać kwiaty cukinii, podsmażyć minutę i przełożyć do naczynia ze słonecznikiem. Dodać kurkumę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i olejek lub skórkę – zmiksować na gładki sos. Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie cukinię podsmażyć z krewetkami.

Zostawić kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Następnie wymieszać ugotowany makaron z sosem, kilkoma łyżkami wody z makaronu, krewetkami z cukinią i natką pietruszki. Podzielić na porcje i podawać od razu.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Kalabria – przewodnik kulinarny

Kalabria – przewodnik kulinarny

Jednym z kierunków wakacyjnych, które  najszybciej zyskiwały na popularności w tym roku była Lamezia Terme w Kalabrii. Oczywiście jest to zasługa tanich lotów i dobrej pogody, ale kuchnia kalabryjska też nie jest tu bez znaczenia. W Polsce Kalabria kojarzy się z wędlinami, potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu oraz oczywiście z pizzą i makaronem. A co naprawdę je się w Kalabrii? Pizzę i makaron 😉 A na serio. Kalabryjczycy […]

Kalabria – w królestwie bergamotki

Kalabria – w królestwie bergamotki

Jednym z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych Polaków była w tym roku Kalabria. Kiedyś nieodkryta jak Wyspy Bergamuta, dziś zyskuje na popularności. Główna w tym zasługa tanich lotów do Lamezia Terme i klimatu, dzięki któremu nawet w październiku możemy pływać w morzu. Przepyszna kuchnia kalabryjska też da się lubić. Sam serwis turystyczny Kayak odnotował 1028% wzrost […]



4 thoughts on “Makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *