Gulasz wieprzowy z kiełbaską jagnięcą

Gulasz wieprzowy z kiełbaską jagnięcą

Osobiście jem mało mięsa, ale raz na jakiś czas mam ochotę na coś domowego z pysznym sosem. Właściwie to z całego dania najbardziej lubię sos. Gulasz można podawać z kaszą gryczaną i jako mięsny sos do makaronu.
 
Składniki:
1 kg karczku wieprzowego
kiełbaska jagnięca pokrojona w centymetrowa kawałki
olej do marynowana
łyżeczka ostrej papryki wędzonej,
szczypta rozmarynu, gorczycy, estragonu, gałki muszkatołowej
ziele angielskie – 2 kulki
liść laurowy
4 ząbki czosnku
4 cebule
pół kilo pieczarek pokrojonych w kostkę
garstka grzybów suszonych
 
Jak przygotować gulasz?
Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie.
Mięso kroimy w kostkę, pozostawiając tłuszczyk. Przyprawy mieszamy z olejem, dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną drobno cebule. Nacieramy mięso i odstawiamy na około 2h do lodówki, pod przykryciem.
Posiekana cebulę podduszamy na patelni, dodajemy pieczarki i kiełbaskę.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i do rozgrzanego piekarnika wkładamy mięso rozłożone na blasze. Podpiekamy je około 8-10 minut.
Wyjmujemy mięso z piekarnika i wkładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Wlewamy wywar z  grzybami.  Dolewamy wody, tak aby mięso było całe przykryte.   
Dusimy pod przykryciem około 1,5-2 h.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, redukujemy go. 
gulasz



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *