“Gotowi, by gotować” -recenzja

“Gotowi, by gotować” -recenzja

Najłatwiej jest nauczyć się gotować z książek. Zwłaszcza jeśli młodzież jest sama w domu, albo przeżywa okres buntu i nie chce gotować tego, co mama w domu. W gotowaniu ważna jest też wiedza o składnikach, żeby wiedzieć jak kupić dobre produkty.

Agnieszka Kręglicka uczy nie tylko przepisów krok po kroku, ale też czym są food miles i produkty ekologiczne i dlaczego są lepsze w kuchni, niż ich bardziej zuniformizowane przemysłowe odmiany. Nastolatki będą mogły też poznać podstawy dzikiej kuchni i przeżyć przygodę przy zbieraniu pokrzyw na placki i pieczeniu ziemniaków w ognisku. Dowiedzą się też o wyjątkowych polskich składnikach oznaczonych europejskim certyfikatem chronione oznaczenie geograficzne ChOG. Poznają tajniki kiszenia, które wcale nie jest tak trudne jak się wydaje i dowiedzą się co nieco o tradycyjnej kuchni staropolskiej.

 

Nie zabraknie też podstaw jak proste zupy np. groszkowa, szczawiowa koperkowa czy owocowa.W końcu autorka sama pamięta jak pod nieobecność rodziców uczyła się z bratem gotować. Dlatego mottem tej książki jest przez praktykę do mistrzostwa. Dziś uczymy się robić marchewkę z groszkiem, żeby potem przejść do trudniejszych rzeczy jak masło klarowane czy faszerowane jajka, żeby kiedyś mieć może własną restaurację. Nie musi wychodzić nam idealnie, przecież błędów nie popełniają tylko Ci, którzy nic nie robią.

Czy dla nastolatków będzie to ciekawa lektura? Na pewno tak, zwłaszcza, że zamiast nudnych opisów są często obrazki (krok po kroku). Jest sporo fajnych pomysłów np. wykorzystanie muszli zamiast jajek do faszerowania, czy placki pokrzywowe. Dobrze wygląda sałatka z raków, topinambur pieczony ze śmietaną  i serem, jabłka z szałwią jako dodatek do mięsa i babeczki z kaszy gryczanej. Podoba mi się, że raz poznany przepis wykorzystuje się kilkukrotnie, żeby utrwalić sekrety np. kruche ciasto jest podstawą wielu deserów. Jeśli nam nie posmakuje jest też sernik i pischinger.

To dużo ciekawsza pozycja dla młodych kucharzy niż np, Masterchef Junior, bo zawiera sprawdzone porady kogoś, kto ma doświadczenie w gotowaniu i chce dzielić się swoją wiedzą.

 

Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków

Agnieszka Kręglicka

Wydawnictwo Muchomor

Data premiery: 2014

Ilość stron: 168

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Galaretka z makaronem i borówkami

Galaretka z makaronem i borówkami

Deser z makaronem? Brzmi to niecodziennie, ale jeśli lubicie indyjskie desery typu faluda z makaronem ryżowym, to na pewno pokochacie ten deser. To też doskonały deser dla dzieci. Makaron smakuje czekoladą, galaretka jest słodka, bita śmietana zachęca do sprawdzenie co kryje się w środku i do tego przemycamy sporo borówek, które są zdrowe.     Składniki na 4 porcje: […]

“Razem w kuchni” – recenzja

“Razem w kuchni” – recenzja

Wspólne gotowanie z dziećmi wyrabia im smak i zdrowe nawyki żywieniowe, które zostaną z nimi na zawsze. To bliskość i ciepło. Szansa na to, żeby usiąść przy wielopokoleniowym stole i nauczyć dzieci, żeby jadły to co my. Podobnie jak Dagmar Cramm, autorka “Dziecięcego menu dla całej rodziny” Razem uczy, że najważniejszym czynnikiem kształtującym u dziecka zdrowe nawyki jest pozytywny przykład […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *