„Gotowanie jest super” – recenzja książki Adama Kozaneckiego

„Gotowanie jest super” – recenzja książki Adama Kozaneckiego

13 kwietnia do księgarń trafiła książka „Gotowanie jest super”.
Jej autor, Adam Kozanecki to finalista Masterchefa, który inspiruje się kuchnię polską i rodzinnymi przepisami.
Jego rodzinny Uniejów, wspomnienia z dzieciństwa, polskie smaki prosto z lasu i łąki są doprawione nie tylko swojskim lubczykiem, ale też harissą, wodą różaną i włoskim słońcem. W książce widać wyraźnie związek z ziemią, rodziną, cyklem życia przyrody i brak kompleksów, ale też zamiłowanie do kuchni na bogato, czyli risotta z szafranem i tatara z labraksa.
Nie może też zabraknąć przepisu na firmowe danie z programu Masterchef, czyli rolady z bażanta, dzięki któremu autor zyskał swój przydomek.

Adam Kozanecki hakuje znane każdemu przepisy, smażąc jajecznice na palonym maśle. Podaje nowoczesne pomysły na kisiel z suszu, czerninę i kaczkę. Jego pomysły bywają genialne w swej prostocie np. błyskawiczny sos do makaronu z pomidorów i harrisy czy budyń jaglany z kardamonem. Jako fanka kiszonek cieszę się, że będę mogła wypróbować przepis na kiszone ogórki i pomidory. Jeśli jesteśmy przy budyniu, to doskonale wygląda jego propozycja na domowy budyń z wodą różaną.

Podoba mi się też łatwość przepisów i to że mają one swojskie miary, bez aptekarskiej dokładności typu 123 gramy. Z minusów – osobiście nie lubię, jeśli przepisy na danie z kilku elementów np. jajecznica z bruschettą, mają składniki wypisane w jednym ciągu, ponieważ wtedy nie wiem czy dany składnik ma trafić do jajek czy na grzankę. Całość jest jednak prosta i pyszna, także nawet drobne rzeczy jak literówka w nazwie ryby labraks (pisane labras) tylko dodają jej uroku. Od razu ma się ochotę odświeżyć kulinarną wiedzę o swoich korzeniach i jechać na termy do Uniejowa, żeby leżeć na trawie i wcinać domowe pączki.

Adam Kozanecki „Gotowanie jest super”
Oprawa: Twarda
Liczba stron: 208
Wydawnictwo: Feeria


Related Posts

“Jedz brudniej i czuj się lepiej” – recenzja

“Jedz brudniej i czuj się lepiej” – recenzja

Już Hipokrates mawiał, że wszelka choroba zaczyna się w trzewiach, ale dr Josh Axe idzie o krok dalej. Jest on specjalistą od zespołu nieszczelnego jelita. Jest to coraz powszechniejsza dolegliwość, która może prowadzić do chorób autoimunnologicznych, a zaczyna się od zaburzenia równowagi pomiędzy korzystnymi drobnoustrojami (których jest zwykle ok. 85%), a tymi szkodliwymi. Co powoduje taką nierównowagę? Nasza dieta wygląda […]

Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki

Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki

Sama choruję na chorobę autoimmunologiczną – endometriozę przy której dieta przeciwzapalna mogłaby być pomocna. Dlatego śledzę nowości książkowe z tej dziedziny np. “Hashimoto na widelcu”. Jestem jednak strasznie łakoma, więc jedyna dieta na której mogłabym być to ta z książek Magdaleny Makarowskiej. Te potrawy są po prostu tak pyszne, że można je jeść dla przyjemności, nawet jeśli nie chcemy się odchudzać czy leczyć dietą i na tyle […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *