Foodpairing whisky

Foodpairing whisky
Lubisz whisky? 🥃🥃🥃To świetnie się składa, bo wielkimi krokami zbliża się Whisky Live Warsaw organizowany przez Tudor House. W ciągu dwóch dni festiwalu(13-14.10.2017), będziecie mieli okazję spróbować kilkudziesięciu gatunków whisky, również limitowanych edycji, z niemal wszystkich cześci świata.
Foodpairing whisky
 
Jeśli jeszcze nie jesteś koneserem whisky, festiwal to doskonała okazja do tego żeby zapoznać się z tym wspaniałym trunkiem, spotkać z ambasadorami, master blenderami i przedstawicielami marek prezentowanych podczas wydarzenia.
 
Ja wybieram się w piątek, żeby znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie:
 

jakie potrawy pasują do whisky?

 
Festiwal stawia bowiem na foodpairing: potrawy będą dobrane zgodnie z aromatami danej whisky na zasadzie podobieństw lub wzmacniającego je tła.
 
Whisky Live Warsaw już w najbliższy weekend, do zobaczenia przy szklaneczce festiwalowej whisky w Sangate Hotel Airport.
Więcej informacji na stronie festiwalu.

FESTIWALOWY PLAN DNIA

Piątek 17:00- 22:00
17:00 Oficjalne otwarcie
19:00 Versace, Lamborghini, Puni- rozmowa z Julią Pedross
19:30 Pokaz Live Cooking- potrawy z whisky. Kreacje pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni- Zatoka Smaku
20:15 Innowacyjne połączenie czekolady z alkoholem- pokaz prowadzony przez Marcina Paździora- Zatoka Smaku

Sobota 12:00- 21:00
12:30 Inwestowanie w rynek whisky. Czy to się opłaca?
13:00 Rozważna i Romantyczna – Szkocja Vs. Irlandia- warsztaty prowadzone przez Przemysława Gwardzika
14:30 Spotkanie autorskie- Dominic Roskrow, autor książki „Whisky: Malt Whiskies of Scotland (Collins Little Books)”
15:30 Spotkanie autorskie- Ingvar Ronde, wydawca Malt Whisky Yearbook 2018- premiera
16:00 Potrawy z whisky- kreacje pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni- pokaz live cooking- Zatoka Smaku
16:45 Innowacyjne połączenie czekolady z alkoholem- pokaz prowadzony przez Marcina Paździora- Zatoka Smaku
16:30 Whisky bez tajemnic- degustacyjny savoir- vivre- warsztaty prowadzone przez Przemysława Gwardzika
17:30 Niezależni bottlerzy- czy niszowe znaczy lepsze? Rozmowa z Celine Tetu
18:00 Potrawy z whisky- kreacje pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni- pokaz live cooking- Zatoka Smaku
18:45 Innowacyjne połączenie czekolady z alkoholem- pokaz prowadzony przez Marcina Paździora- Zatoka Smaku
18:30 Wolf Distillery- pierwszy polski start-up whiskey
19:30 Wolf Distillery- licytacja kolekcji 17 whiskey oraz Beczki Wolf Whiskey Smoky
20:00 Uroczyste zakończenie, rozstrzygnięcie konkursu Warsaw Whiskies Awards 2017


Related Posts

Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Jesień to czas na dynie. Na polach pełno jest też jeszcze kukurydzy i jarmużu, ale to dynie wyglądają teraz najpiękniej. Zwłaszcza czerwona hokkaido. Jest pyszna i nie kłopotliwa, bo można ją piec i jeść ze skórką. Żadnego obierania – wystarczy upiec w piekarniku i zmiksować, […]

Kajmak z dyni

Kajmak z dyni

O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami