„Dzika kuchnia” Łukasz Łuczaj

„Dzika kuchnia” Łukasz Łuczaj

Wydawnictwo Nasza Księgarnia 2013

„Dzika kuchnia” to niezwykła książka, która uczy, że obiadu można szukać nie tylko w supermarkecie, ale też na łące i że zwykłe „zielska” to najlepsza i najoryginalniejsza przyprawa.

Jak Łukasz Łuczaj używa dzikich dodatków? 

Przede wszystkim jako przypraw np liść dębu jako dodatek do kiszonych ogórków, chrzan do twarożka, mizeria z czosnkiem niedźwiedzim, pierogi ruskie z dziką miętą.

Ale może być to podstawa dania jak np. w zupie z młodych pokrzyw.

pokrzywowa

Czego możemy się nauczyć z tej książki?

Nie zbieraj roślin chronionych, nie zbieraj wszystkich, żeby zostało dla innych ludzi i zwierząt.

Myj liście, jeśli będziesz je jeść na surowo, żeby unikną zakażenia pasożytami.

Każdy gatunek zbieraj do osobnego worka/torebki, żeby oszczędzić sobie czasu przy gotowaniu

Zbieraj młode, delikatne części, są smaczniejsze.

Zaopatrz się w tasak i blender – im drobniej posiekasz, tym lepiej

Dzikie rośliny można stosować jako dodatek do większości dań. Pomyśl o spaghetti, karkówce czy jajecznicy.Niby zwykłe, ale wzbogacone dodatkiem dzikich ziół czy liści. Nie musisz wynajdować na nowo koła.

Część roślin można jeść na surowo, ale niektóre bez obgotowania są trujące.

debowa

 

Jak wygląda przykładowy przepis?

 

Zupa z młodych pokrzyw

Składniki

cebula + 2 łyżki mąki na zasmażkę

ilka garści młodych pokrzyw

bulion

marchewka, ziemniak

łyżka masła, octu, 2 łyżki śmietany.

 

Do zasmażki z posiekanej cebuli i mąki dodać umyte i posiekane pokrzywy i plasterki marchewki.

Zalać bulionem  dodać pokrojony w kostkę ziemniak i gotować do miękkości.

Przyprawić masłem, octem i śmietaną


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]