„Detoks cukrowy” – recenzja

„Detoks cukrowy” – recenzja

Jakiś czas temu widziałam  „Cały ten cukier” Damona Gameau.

Film to słodko-gorzki dokument, w którym bohater, który na co dzień odżywia się bardzo zdrowo zaczyna jeść rzeczy, które powszechnie uważane są za zdrowe, ale które zawierają mnóstwo ukrytego cukru np. jogurty owocowe, soki czy płatki śniadaniowe. Natychmiast czuje się gorzej i ma gorsze wyniki badań lekarskich. Najciekawszą rzeczą w tym filmie było pokazanie, ile cukru jest w “zdrowym” soku i że nie bylibyśmy w stanie zjeść kilku kilogramów warzyw i owoców, ze względu na zawarty w nich błonnik, ale że spokojnie możemy je wypić, gdy przerobimy je na sok.
Skoro nawet osoby, które odżywiają się mądrze mogą przyjmować za dużo cukru, to co dopiero ja, która nie potrafię oprzeć się żadnym ciachom ani czekoladkom?

detoks

Dlatego chętnie zaopatrzyłam się w “Detoks cukrowy”. Ta książka to trzytygodniowy program oczyszczając i wzmacniający organizm. Rezygnacja z cukru mam nam pomóc nie tylko w walce ze zbędnymi kaloriami, ale też na wahania nastroju i cukrowe zachcianki. Książka jest krótka i zawiera głownie część praktyczną

Jej autorka, Filippa Salomonsson to trenerka i blogerka ze Sztokholmu. Jej podeście jest bardzo praktyczne, bez zbędnego rozwodzenia się, serwuje nam zestaw przepisów na dania, które możemy jeść w czasie detoksu.
Bardzo fajne jest pogrupowanie przepisów posiłkami np. śniadanie, przekąska czy obiad , wraz ze zdjęciem wszystkich opcji. Kiedy nie wiemy co zjeść, możemy otworzyć książkę i wybrać coś ze zdjęcia jak z obrazkowego menu.

cukier1
Głównym założeniem tej książki z przepisami, jest to, że biały cukier to substancja uzależniająca, wpływająca na nastrój, zdrowie i wagę. Książka ma nam pomóc w tym, żeby w 3 tygodnie wypracować nowy stosunek do cukru, tak żeby cukier nie wpływał na nasz nastój i żebyśmy mogli, ale nie musieli go jeść.

cukier2
Tak naprawdę to więcej niż 21 dni, bo najpierw ograniczamy i pozbywamy się cukru z kuchni, a 2 tygodnie po detoksie powoli wprowadzamy na nowo produkty zawierające cukier np miód, daktyle czy słodkie owoce.

Książka rozprawia się z kilkoma mitami i pokazuje, że podjadanie jest ok, jeśli wybierzemy zdrowe przegryzki, że obiad nie musi składać się z 3 dań, spokojnie możemy przygotować dzień wcześniej kolacje i zjeść ją 2 raz, gdy wrócimy wygłodniali z pracy. To sprawia, że dieta bez cukru staje się prostsza.

 
A Wy? Czy wyobrażacie sobie życie bez cukru?

 
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/dektoks-cukrowy-trzytygodniowy-program-oczyszczajacy-odchudzajacy-i-wzmacniajacy-organizm-9788379931507.html’ classes=”big”]
Autorka: Filippa Salomonsson
Wydawca: REA-SJ
Liczba stron: 144
Data wydania: 2016


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]