Cukinie z serem

Cukinie z serem

Dużo czytam, zwłaszcza książek, które mają coś wspólnego z gotowaniem. Najbardziej lubię gatunek mieszany, czyli opowieści o życiu autorek przetykane przepisami. Książki dzieją się zwykle w ciekawych, pięknych zakątkach Włoch czy Francji, więc to doskonały nieskomplikowany relaks. Dodatkowo można ugotować sobie coś z tej książki, żeby poczuć się jak w Prowansji. Dlatego dziś na obiad będą cukinie gratin z książki “Piknik w Prowansji”.
A ponieważ w Polsce żyje się jednak odrobinę ciężej, niż na południu Francji, to przepis autorki wzbogaciłam odrobiną białego wina i pieprzu.
Składniki
1,5 kg młodej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
czerwona cebula pokrojona w piórka
ćwierć szklanki oliwy
szczypta cynamonu
świeżo mielony pieprz
drobno posiekany pęczek koperku
szklanka białego wina
szklanka startego żółtego sera (na koniec)
Przygotowanie
Cukinie mieszamy z cebulą i koperkiem, a oliwę z winem i przyprawami. Mieszamy całość w misce (oprócz sera) i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut (aż cukinia będzie miękka). Posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ser się zapiekł.
cukinie


Related Posts

Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem

Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem

Jednym z fenomenów Internetu są krótkie filmiki z przepisami typu Tasty recipes albo ChefClub. Zwykle widać jest tylko rączki osoby, która gotuje. Brak znajomości języka nie jest przeszkodą w gotowaniu, bo wszystkie składniki i etapy przygotowania są widoczne  same się tłumaczą. Przepisy są tak dobrane, żeby można je było szybko przygotować i żeby wyglądały efektownie. Istny food porn. Często są to potrawy z ciągnącym się […]

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Zaczyna się sezon na domówki. Jest zimno i mokro, więc bardziej opłaca się zaprosić znajomych na drinki i przekąski niż gdzieś jechać na miasto. Zwłaszcza, że wiele imprezowych przekąsek robi się dosłownie chwilę. I nie mam tu na myśli paluszków i fingerfoodów, bo bardziej konkretne przekąski do zjedzenia nożem i widelcem też można wyczarować, gdy goście staną w drzwiach. Na przykład […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *