Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują i ciasto lepiej rośnie, gdy nie dociskają go owoce. Ciasto kiedy jest ciepłe nie jest bardzo zdrowe, ale takie prosto z pieca śliwki są najsmaczniejsze.
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo starta skórka z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka sody
ćwierć łyżeczki soli
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki pszennej
pół kilo śliwek węgierek z wyjętymi pestkami
garść płatków migdałów
pół łyżeczki cukru
keksówka posmarowana olejem
Przepis na ciasto ze śliwkami i migdałami
Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać olej, wanilię, skórkę z cytryny, cynamon, sodę i sól. Wymieszać mokre składniki z mąką..
Keksówkę wysypać płatkami migdałów i połową łyżeczki cukru Na dnie ułożyć ciasno śliwki skórkami do dołu. Przelać ciasto do formy.. Piec 45 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół). Najlepsze jest na ciepło!
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Pycha!!!! Sama nie zrobię ale ładnie popatrzeć:!
Wygląda tak pysznie, że mam ochotę pobiec do sklepu po śliwki 😉
Warto – jest teraz na nie sezon!
Przymierzam się do kukurydzianego w ten weekend 🙂
wygląda pysznie 🙂
Dziękuję!