Ciasteczka z żołędzi

Ciasteczka z żołędzi

Często chodzę na warsztaty gotowania. Moje ulubione to kuchnia rekonstrukcyjna w Villi Intrata w Wilanowie. Przepisy pochodzą ze starych książek kucharskich lub wręcz ze stołów wilanowskich królów.

Ostatnio byłam na warsztatach o dziczyźnie. Chyba nie kupię już po nich żadnej dziczyzny do przygotowania w domu, bo nasłuchałam się co oznacza 2 klasa mięsa w przypadku mięsa z polowań, w którym mogę znaleźć śrut czy kawałki kości po nie do końca trafionym strzale myśliwego i jak trudno jest utrzymać reżim higieniczny na polowaniu. Historie o tym, że dzik zeżre wszystko też nie były bardzo zachęcające, jeśli musi się potem kroić wielką łopatkę z dzika z dziurą od kuli na wylot.
W każdym razie warto było się wybrać, żeby posłuchać opowieści o dziczyźnie w polskiej kuchni na stołach szlacheckich, kościelnych i kłusowniczych. Przepyszny był też deser, którego elementem były moje ulubione ostatnio ciasteczka z mąki z żołędzi.
Na warsztacie były częścią deseru z pieczonego w piekarniku jabłka i kremu waniliowego, ale są tak pyszne, że można je jeść bez niczego. Jeśli kochacie dziką kuchnię, to zapraszam.

Składniki:

100 g mąki z żołędzi
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
150 g zimnego masła
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
żółtko z jajka
3 łyżki wódki (może być smakowa)

Przepis na ciasteczka z żołędzi

Mąki, cukier i masło zagniatamy na stolnicy. Dodajemy wanilię, żółtko i wódkę i dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu odrywamy od ciasta porcje wielkości orzecha włoskiego, robimy z nich kulki i rozpłaszczamy dłonią lub wałkiem na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, żeby uzyskać ciasteczka o nieregularnym okrągłym kształcie. Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra – dół przez ok. 20 minut. Możemy jeść je bez niczego lub podać z nadziewanymi jabłkami i sosem waniliowym jak na warsztatach w Villa Intrata.


Related Posts

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Ostatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, […]

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a […]