Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a potem po prostu rozmrozić i rozwałkować, gdy złapie nas handra. Kształt nie musi być idealny, bo chodiz o smak a nie żeby stać przy piekarniku cały wieczór, a wzorek robi się w sekundę specjalnym wałkiem. Kiedy są gotowe wyglądają pięknie i zapach unosi się w całym domu. Od razu możemy poczuć się lepiej, przepis jest prosty i nie wymaga dużo zachodu. Za to jest efektowny dzięki soli wędzonej i niecodziennemu słodko-słonemu smakowi. Jest też bezpretensjonalny i od razu widać, że to wypiek domowy a nie z taśmy produkcyjnej. Każdy będzie pytał jest ich sekretnym składnikiem, bo sól wędzona to niecodzienny składnik, którego odrobinka wzbogaci każdy przepis. Można ją kupić w Internecie lub w sklepie z przyprawami. Wałek do robienia wzorków jest ze sklepu internetowego z prezentami – do wyboru są różne wzory.

Mam słabość do tego sklepu, bo wiąże się z nim pewna historia.

Kiedy odchodziłam z pracy w Mordorze, gdzie pracowałam 5 lat, dostałam pożegnalny prezent. Była to spersonalizowana deska do krojenia z moim imieniem i napisem Najlepsza Kucharka. Przyszło mi wtedy do głowy, żeby zacząć robić zawodowo coś związanego z gotowaniem, bo na pewno mam do tego więcej serca niż do tabelek w Excellu. W ten sposób zaczęłam pracować w szkole gotowania i założyłam tego bloga!

deska grawerowana

Po wielu latach intensywnego używania oryginalna deska niestety się rozpadła i wtedy zrobiłam sobie nową – taką samą, ale już z nazwą bloga. W tym samym zamówieniu przyszły też wzorkowe wałki do ciasteczek, które zawsze poprawiają mi humor. Zwykle używam tego w kropeczki, bo przypomina mi moje ulubione bolesławieckie talerzyki.

 

Składniki na ok. 30 sztuk (można zrobić sobie połowę a reszte ciasta zamrozić na zaś)

125 g mąki

125 zimnego masła

50 cukru

łyżeczka esencji waniliowej

skórka starta z całej cytryny

jajko

sól morska wędzona do dekoracji

Przepis na ciasteczka z wędzoną solą

Przepis na ciasteczka z wędzoną solą

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników oprócz soli morskiej. Włożyć je na 15 minut do zamrażalki. Następnie odrywać z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę cienko rozwałkować na macie do pieczenia wałkiem do ciasta we wzorek tak żeby nadać im lekko prostokątny kształt i żeby powstał wzorek na wierzchu. Przed upieczeniem każde ciasteczko posypać kilkoma kryształkami soli wędzonej.

Piec 10 minut w 190 stopniach w piekarniku.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę   Składniki: 1,5 […]

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Ostatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie.  Nie żeby coś miała do katarzynek czy grubych ciastek […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *