Na lato najlepszy jest chłodnik. Zwłąszcza chłodnik z kwasu chlebowego. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można spróbować rosyjskiego patentu z chłodnikiem na bazie kwasu chlebowego. Możemy mieć już przygotowane ziemniaki i jajka a wtedy przygotowanie tego dania zajmie dosłownie chwilkę.To też dobry patent na piknik – wtedy pakujemy osobno pokrojone warzywa i osobno butelkę schłodzonego kwasu i posiłek gotowy.
Ponieważ bardzo lubię kwas chlebowy, to jeden z moich ulubionych letnich posiłków. Kwas zawsze kojarzy mi się z wakacjami na wschodzie. Na szczęście jest teraz łatwo dostępny. Jeśli chcesz, żeby miał ładniejszy kolor, wymieszaj go ze śmietaną.
Składniki na 4 osoby:
pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce
ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony
4 ogórki kiszone – drobno pokrojone
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki
po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane
2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki
litr kwasu chlebowego – schłodzonego
3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
Jak przygotować chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka?
Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze/miseczki po równo. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, popieprzyć i udekorować jajkiem.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Dokładnie czegoś takiego potrzebuję na dzisiejszy obiad 🙂 Przepis lekki, łatwy i przyjemny – idealny na tak upalne dni, kiedy ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to gotowanie w kuchni 🙂 Rewelacja i na pewno wypróbuję to cudo, bo jestem pewna, że smakuje niesamowicie 🙂
Chłodnika jeszcze nigdy nie jadłam ale ogólnie uwielbiam zupy i mogłabym żywić się tylko zupami. Chłodnik też kiedyś wypróbuję:)
A to ciekawostka! Nie wiedziałam, że można zrobić chłodnik z kwasu chlebowego 🙂