Budyń jaglany z bananem i kardamonem

Budyń jaglany z bananem i kardamonem

Jedną z fajniejszych inspiracji w „Gotowanie jest super” – nowej książce Adama Kozaneckiego jest pomysł na budyń jaglany z kardamonem. Oryginalnie jest to budyń jagodowy, ale u mnie bananowy z konfiturą.

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
szklanka wrzątku
szklanka mleka
ekstrakt waniliowy – łyżeczka

sok z całej cytryny
2 łyżki miodu
2 czubate łyżki serka mascarpone
łyżka kardamonu
banan

domowa konfitura (u mnie z owoców leśnych)

Jak przygotować budyń jaglany?

Kaszę prażymy na sucho w garnku, mieszając aż zacznie pachnieć. Zalewamy szklanką wrzątku i mleka, dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Kiedy jaglanka wchłonie cały płyn i będzie ugotowana odstawiamy ją do ostygnięcia.
W blenderze miksujemy przestudzoną kaszę, miód, kardamon, serek mascarpone i banana. Wykładamy do pucharka lub szklanki i dekorujemy domową konfiturą.

jaglanka


Related Posts

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat. Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim. Składniki Posypka malinowo-migdałowa: 120 g płatków owsianych 35 g mąki ryżowej 35 mielonych migdałów 5 […]

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a […]