Bubble tea z borówkami

Bubble tea z borówkami

Jakiś czas temu modne były napoje tylko bubble tea z perełkami tapioki, kolorowymi kuleczkami i różnymi galaretkami, które wciągamy przez szeroką rurkę. Wersja kupna jest strasznie słodka i nie wiadomo czy zdrowa, więc najlepiej zrobić własną wersję z gotowanej tapioki i zamrożonych jagód lub małych borówek. Borówki muszą być oczywiście mniejsze niż średnica słomki, więc jeśli w sklepie będą tylko duże, to spokojnie kup jagody. Tapiokę (taką w dużych perłach) i słomki kupuje się w sklepie azjatyckim. Jeśli chcesz zrobić sobię na początek 1 porcję, żeby wiedzieć czy nam posmakuje możemy poprosić o dodatkową słomkę w barze z bubble tea, żeby nie zostać potem z wielką ich paczką.

 

Składniki na każdą porcję:

2 łyżki tapioki w dużych perłach

pół łyżeczki ulubionego syropu (u mnie z czarnego bzu), ale może być też kupny do kawy

łyżeczka ulubionej herbaty

sok z połowy cytryny

garstka małych borówek lub jagód z zamrażalnika

szeroka słomka

przezroczysta duża szklanka lub słoik

Bubble tea z borówkami

Przepis na bubble tea z borówkami

Tapiokę gotujemy w bardzo dużej ilości wody przez pół godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie. Potrzebujemy cały garnek wody, bo perełki tapioki lubię się przykleić do dna i przypalić. Kiedy są gotowe stają się przezroczyste. W międzyczasie zaparzamy herbatę i zostawiamy do ostygnięcia. Po odsączeniu perełek przelewamy je zimną wodą i wkładamy do szklanki, z której będziemy pić nasz napój. Polewamy perełki syropem i mieszamy. Następnie dodajemy borówki lub jagody i zalewamy zimną herbatą. Pijemy przez słomkę!

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 


Related Posts

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. […]

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

O tym błyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno nic nam nie wycieknie. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *