Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat.

Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim.

Składniki

Posypka malinowo-migdałowa:
120 g płatków owsianych
35 g mąki ryżowej
35 mielonych migdałów
5 g cynamonu
30 oleju roślinnego

Bita śmietana:
500 ml śmietany roślinnej (można zastąpić zwykłą)
45 g syropu klonowego

Krem czekoladowy:
połowa bitej śmietany, którą przygotowaliśmy wcześniej
250 g czekolady gorzkiej 70% rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Owoc granatu obrany

Jak przygotować bitą śmietanę z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową?

Składniki na posypkę mieszamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Studzimy.

Ubijamy bitą śmietanę ze śmietany roślinnej i syropu klonowego. Dzielimy ją na 2 części. 1 odstawiamy a do 2 dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną gorzką czekoladę.
W szklance lub słoiczku układamy warstwowo posypkę, krem czekoladowy, granat i bitą śmietanę, wyciskając ją z rękawa cukierniczego lub nakładając łyżką.

 

Podajemy ostudzone.

deser

 


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, […]

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a […]