Babeczki z kruchego ciasta z kremem i owocami

Babeczki z kruchego ciasta z kremem i owocami

Przepis Alessii di Donato, mistrzyni włoskiego cukiernictwa.

Składniki:

Kruche ciasto (przepis poniżej)
Schłodzony krem (przepis poniżej)
Świeże owoce
Sposób przygotowania:

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i napełniamy nim foremki do pieczenia.
Dziurkujemy ciasto widelcem.

Dobrym patentem jest przykrycie ciasta przed pieczeniem papierem do pieczenia i przysypanie ziarnami cieciorki lub fasoli, które będą dociskać papier.
Pieczemy w 170° przez około 15 minut, schładzamy.

Pokrywamy babeczki zimnym kremem, ozdabiamy wierzch świeżymi owocami.

Składniki na ciasto na babeczki

300 g miękkiego masła
400 g cukru
2 jajka
skórka z cytryny
pół łyżeczki wanilii (lub zamiennik)
szczypta soli
500 g maki pszennej np. tortowej (przesianej)
opcjonalnie: szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do miski wkładamy masło, cukier, skórkę i wanilię.
Mieszamy. Dodajemy jajka i sól.
Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.
Minimalny czas “leżakowania” to 30 minut, ale najlepiej zrobić je poprzedniego wieczoru i zostawić na 10-12 godzin.
Ciasto można trzymać w lodówce 2 tygodniei. W zamrażalniku nawet 3 miesięce, wiec najlepiej jest zrobić na zapas większą ilość ciasta.
Krem cytrynowy
Składniki:

500 g tłustego mleka
szczypta soli
skórka z całej cytryny (można wymienić na skórkę z pomarańczy )
150 g jajka
35 g mąki
150 g cukru

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem gotujemy mleko z cytryną aż będzie gorące, ale nie dłużej.
W międzyczasie mieszamy za pomocą trzepaczki jajka, mąkę i cukier.
Przelewamy gorące mleko do mieszanki jajecznej i gotujemy mieszając aż będzie gęste (jak budyń)
Przekładamy krem do pojemnika (wcześniej można wysterylizować odrobiną alkoholu, jeśli jesteśmy ostrożni z produktami zawierającymi jajka – no wiecie – bakterie i te sprawy), przykrywamy folią i szybko schładzamy.
Przed użyciem wymieszać.

babeczki


Related Posts

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat. Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim. Składniki Posypka malinowo-migdałowa: 120 g płatków owsianych 35 g mąki ryżowej 35 mielonych migdałów 5 […]

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a […]