Akademia Smaku Sokołów – recenzja

Akademia Smaku Sokołów – recenzja

AKADEMIA SMAKU SOKOŁÓW to projekt, który propaguje zdrowe i pyszne gotowanie poprzez warsztaty i wykłady dla blogerów.

Szczególnie ważne dla firmy Sokołów grupy to seniorzy i osoby chore na cukrzycę.

Akademia mieści się w przepięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej, w połowie drogi między Sokołowem Podlaskim a Siedlcami.

sokołow

Czy warto pójść na warsztaty w Akademii Smaku?

sokołow1

Prowadzący:

Warsztaty kulinarne prowadzi szef kuchni Dominik Moskalenko. Wprawdzie nadmiernie wyręcza uczestników w gotowaniu, ale za to sypie dowcipem, zdradza przydatne kuchenne triki, jest przystępny i kontaktowy.

Za część merytoryczną odpowiada dietetyk Agnieszka Piskała, która jest ekspertem przygotowującym zasady dietetyczne dla diabetyków i seniorów.  W swojej prezentacji opowiedziała jakie wyzwania niesie za sobą układanie jadłospisu dla osób chorych na cukrzycę. Z jej prezentacji można było dowiedzieć się, czym jest hiperglikemia i hipoglikemia u osób chorujących na cukrzycę. Zdrowa dieta może pomóc i sprawić, żeby poziom cukru nie spadał i nie wzrastał ponad poziom prawidłowy. Dlatego tak ważna jest dieta w tej chorobie.

sokołow3

Jak wygadają takie warsztaty?

Każde spotkanie ma określony temat związany z misją CSR firmy np. cukrzyca, seniorzy itp.

W czasie warsztatów propagujących wiedzę o cukrzycy uczyliśmy się gotować tatara i beef strogonoffa.

Uczestnicy dostają zadania do wykonania/pokrojenia, ale nie ma wiele do roboty, oba dania są szybkie i proste. Przy wspólnym wysiłku po godzince mamy obiad na stole.

Przed warsztatami jest wykład dietetyka dotyczący danego tematu. Dietetyk jest wspomagany przez trenera personalnego.

sokołow5

Plusy:

  1. Piękna lokalizacja w odrestaurowanym, klimatycznym dworku.
  2. Warsztaty pokazują Sokołów w doskonałym świetle, zarówno ze względu na zaangażowanie w projekt CSR jak i opiekę nad tak pięknym miejscem jak Dworek Ziemiański i uratowanie go przed ruiną.
  3. Proste i dobre przepisy, chociaż mogłoby być więcej samego gotowania i więcej potraw do przygotowania.
  4. Możliwość rozszerzenia wiedzy o wołowinie, jej pozyskiwaniu i sezonowaniu.
  5. Doskonała okazja do wycieczki na Mazowsze, z pięknymi terenami do spacerów.
  6. Piękny ogród dworku.
  7. Organizator pomaga w dojeździe osobom niezmotoryzowanym.
  8. Wykład dietetyka zawierał ciekawostki interesujące nawet dla laika (chociaż siedząca obok mnie dietetyczka mówiła, że pojawiły się w nim małe nieścisłości) i był prowadzony metodami aktywnymi (np. quiz, demonstracja ćwiczeń).
  9. Możliwość poznania ciekawych osób.
  10. Dominik Moskalenko to doskonały instruktor i kucharz, który świetnie przekazuje wiedzę o wołowinie i gotowaniu (chociaż mógłby więcej prac pozostawić uczestnikom).sokołow4

Minusy:

  1. Część merytoryczna była na zbyt uproszczona dla osób, które interesują się tym tematem, była też zbyt długa dla laików. Moim zdaniem lepiej by było wydłużyć część warsztatową, a skrócić wykład dietetyka i trenera.
  2. Tylko 2 zrealizowane przepisy, super by było pogotować więcej.

Related Posts

Burrito alla studio kulinarne The Plate

Burrito alla studio kulinarne The Plate

Uwielbiam warsztaty kulinarne. To jeden z powodów, dla którego założyłam tego bloga. Jest coś magicznego w studiach kulinarnych, we wspólnym przygotowywaniu posiłku i uczeniu się nowych trików. Najlepsze jest zawsze wspólne jedzenie. To jest nasze jedzenie, bo sami je zrobiliśmy, ale zwykle jest to coś, […]

Małe Przyjemności – recenzja studia kulinarnego dla dzieci

Małe Przyjemności – recenzja studia kulinarnego dla dzieci

Pierwszy raz byłam w tej szkole gotowania na Dzielnej 15 w Warszawie na konferencji prasowej – premierze nowej książki kulinarnej. Zwykle jednak zamiast dziennikarzy i blogerów kulinarnych goszczą w niej mali kucharze.   Dzieci już 4-letnie uczą się tu gotować pod okiem trenerki, która nie […]




FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami